Spoordirectie houdt de moed erin

Spoordirectie houdt de moed erin

In schril contrast met de duidelijke ontgoocheling bij de spoorbonden, staat deze namiddag het persbericht van de directie van HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel). Zij spreekt van een vergadering in een constructieve sfeer die echter nog geen akkoord opleverde en die morgen om 14.00 uur wordt voortgezet. HR Rail geeft ook een overzicht van de voorstellen die op tafel liggen. Een deel ervan lijkt ondertussen voor alle partijen aanvaardbaar: de schrapping van de extralegale feestdag 15 november (Koningsdag) dit jaar, de schrapping van een bijkomende feestdag vanaf volgend jaar, en een vermindering van het aantal kredietdagen per 28 dagen van ziekte. Ook zouden “de principes van de 36-urige werkweek” niet ter discussie worden gesteld.

Struikelpunt is het punt over de bevriezing van de aan het personeel gevraagde inspanningen gedurende twee jaar. “Tot januari 2019 geen bijkomende algemene productiviteitsinspanningen voor het geheel van het personeel, andere dan degene die beslist zijn, voor zover sociale acties niet verder ingrijpen op het huidige productiviteitsniveau”, klinkt dat in het persbericht van HR Rail. Volgens de vakbonden sluit de directie extra maatregelen voor bepaalde categorieën van personeel echter niet uit.

De voorstellen “zullen worden uitgevoerd wanneer alle stakingsaanzeggingen worden ingetrokkenen over deze onderwerpen en geen nieuwe acties worden gevoerd”, besluit HR Rail.

De socialistische vakbond, die een aanzegging indiende waarmee vanaf zondagavond staking mogelijk is, raadpleegt vrijdagochtend zijn achterban en legt het resultaat daarvan ’s namiddags voor aan de spoordirecties.

bron: Belga