655 ‘inschakelingscontracten’ voor jongeren in Brussels gewest

655 'inschakelingscontracten' voor jongeren in Brussels gewest

De projectoproep voor ‘inschakelingscontracten’ – arbeidscontracten voor min-25-jarigen met een duur van 12 maanden – heeft in het Brussels gewest 655 vacatures opgeleverd. Dat meldt minister van Werk Didier Gosuin (DéFI). “Terwijl de federale overheid volhardt in een blind uitsluitingsbeleid zet het Brussels gewest alles op alles om alle jonge langdurige werkzoekenden een job aan te bieden”, zegt hij. Het is het gewest dat de inschakelingscontracten subsidieert. Een van de prioriteiten van de Brusselse regering is de strijd tegen de langdurige werkloosheid onder de jongeren in het hoofdstedelijk gewest. Met de jongerengarantie wil de regering de 6.000 jongeren die zich bij Actiris ingeschreven hebben en na zes maanden geen werk hebben, een oplossing op maat bieden via een opleiding (3.000), stage (2.000) of job (1.000). De inschakelingscontracten, waarvoor in februari het licht op groen werd gezet, maken deel uit van deze 1.000 jobs.

De inschakelingscontracten zijn bedoeld voor werkzoekenden jonger dan 25 jaar die reeds 18 maanden ingeschreven zijn bij Actiris maar er niet in geslaagd zijn werk te vinden. De contracten, met een looptijd van 12 maanden, worden gefinancierd door het Brussels gewest en moeten de jongeren in kwestie een eerste kwaliteitsvolle werkervaring opleveren en competenties laten verwerven met het oog op een duurzame kwaliteitsjob.

Begin maart werd de projectoproep gelanceerd voor de openbare en de non-profitsector. Die heeft nu geleid tot 655 vacante betrekkingen, maakt Gosuin vandaag bekend. Vzw’s staan in voor bijna de helft van de geselecteerde betrekkingen (319). Voor de financiering van de eerste inschakelingscontracten vanaf juli 2016 is een budget van 5,5 miljoen euro voorzien.

Didier Gosuin legt uit dat het inschakelingscontract een efficiënt instrument vormt in de strijd tegen uitsluiting en discriminatie omdat het niet enkel de werkgevers zijn die bepalen wie van de maatregel kan genieten. “Voor elke betrekking zal Actiris immers de drie meest geschikte profielen uitkiezen. In de praktijk zullen de werkgevers kandidaten voorgesteld krijgen die de diversiteit van de Brussels werkzoekenden weerspiegelt.”

“Bovendien”, besluit Gosuin, “is het inschakelingscontract een oplossing voor zij die door de federale overheid uitgesloten worden van het recht op een inschakelingsuitkering.”

bron: Belga