Braziliaans strand is bezaaid met onderbroeken uit protest

De Braziliaanse groepering Rio de Paz heeft op het Copacabana strand talloze rode en witte met rood besmeurde onderbroeken gelegd. Die actie kadert binnen een groot protest tegen seksueel geweld in het land.

Seksueel misbruik is een groot probleem in Brazilië. In 2014 werden er 50.000 verkrachtingen geregistreerd, maar het Institute of Applied Economic Research van het Zuid-Amerikaanse land denkt dat er rond de 500.000 mensen per jaar te maken krijgen met seksueel geweld. Nadat op sociale media beelden te zien waren van een 16-jarig meisje dat door meer dan dertig mannen verkracht wordt, ontstond er groot protest tegen de problematiek.

Rio de Paz heeft maar liefst 420 onderbroeken op het strand verspreid. Dat zou het aantal vrouwen zijn dat volgens de Latijns-Amerikaanse televisiezender Telesur per drie dagen te maken krijgt met seksueel misbruik. Daarnaast staan er ook twintig portretten van modellen met rode handafdrukken op hun gezicht, waardoor het lijkt alsof hun mond gesnoerd wordt. Die foto’s maken deel uit van het project ‘I Will Never Be Silent’ van fotograaf Marcia Freitas.

BELGAIMAGE-93520775
AFP / V. Almeida

Foto AFP / V. Almeida