Ook regio Aarschot zwaar getroffen door wateroverlast

Het onweer, dat omstreeks 17u30 over het Hageland trok en gepaard ging met hevige regenval heeft ook in Aarschot en omstreken voor veel wateroverlast gezorgd. Alleen al vanuit Aarschot en haar deelgemeenten ontving de brandweer circa 250 oproepen. Ook in omliggende gemeenten zoals Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge, Averbode en Schaffen liepen een aantal kelders en wegen onder water.
In Aarschot liepen tal van woningen en kelders onder water. Verschillende straten en parkings staan blank en werden afgesloten voor het verkeer. Burgemeester André Peeters (CD&V) spreekt van een situatie van overmacht als gevolg van de uitzonderlijke regenval. Hierdoor traden ook enkele kleine waterlopen uit hun oevers zoals de Laak in Aarschot en de Wielandsvliet in Rillaar.
Het blijft de komende uren volgens Peeters bang afwachten hoe het waterpeil van de Motte in Rillaar zal evolueren. Stroomopwaarts in Tielt-Winge heeft die immers het alarmpeil bereikt.
Alhoewel er niet onmiddellijk overstromingsgevaar dreigt wordt ook de evolutie van het waterpeil van de Demer in het oog gehouden. In Testelt heeft die immers eveneens het alarmpeil bereikt.
De brandweer van Aarschot kreeg bij zijn interventies vanavond ondersteuning van de brandweerposten van Diest, Leuven, Landen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Heist-op-den-Berg. Deze leverden niet alleen waterpompen maar ook zandzakjes. Zandzakjes kunnen worden afgehaald in de brandweerkazerne. Er wordt evenwel voorrang gegeven aan woningen die bedreigd zijn.

bron: Belga