Wetenschappers ontwikkelen pil tegen gehoorschade

20140718 - BOOM, BELGIUM: Handout picture distributed by Tomorowland shows the first day of the Tomorrowland music festival, Friday 18 July 2014. The 10th edition of Tomorrowland electronic music festival takes place at the 'De Schorre' terrain in Boom from 18 till 20 July and 25 till 27 July 2014. BELGA PHOTO HANDOUT TOMORROWLAND

Onze noorderburen willen nagaan of gehoorschade bij artiesten en concertgangers bestreden kan worden aan de hand van pillen. De mix van vitaminen en magnesium zouden de oren moeten beschermen bij hoge geluidsvolumes. 

Concreet worden de pillen dit jaar uitgedeeld tijdens het Amsterdam Dance Event. Audioloog Jan de Laat van het LUMC noemt het onderzoek alvast “heel veelbelovend”. “Vitaminen en magnesium kunnen inderdaad het functioneren van cellen beïnvloeden”, bevestigt hij in De Telegraaf.

De expert benadrukt ook dat jongeren vaak niet op de hoogte zijn van de gevolgen van een beschadigd oor. Zo bestaat het risico dat het piepgeluid dat mensen soms ervaren na het uitgaan nooit meer weggaat.

“Oordoppen zijn de normaalste zaak van de wereld voor festivalgangers die bijna dertig jaar zijn, maar jongeren die voor het eerst uitgaan en muziek luisteren weten nog te weinig over het belang van gehoorbescherming”, voegt arts Liane Tan daar aan toe. Eerdere studies hebben al aangetoond dat bij mensen tussen 18 en 30 jaar maar liefst 93% pijn heeft aan het gehoor na het uitgaan. Het aantal jongeren met een permanente piep zou oplopen naar 18%.

Foto Belga