“Nog niet beslist welk mandaat ik verdedig”

Nog niet beslist welk mandaat ik verdedig

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde en Kamerlid, heeft nog niet beslist welke van de twee mandaten hij bij de komende verkiezingen zal verdedigen. Sp.a besloot vanochtend tijdens het partijcongres dat een lokaal mandaat niet meer verenigbaar is met een zitje in het parlement. Burgemeesters van gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van gemeenten met meer dan 30.000 inwoners kunnen niet meer zetelen in het parlement. Lokale mandatarissen van kleinere gemeenten kunnen wel een uitzondering vragen aan het partijbureau.

Hans Bonte heeft nog niet beslist bij welke verkiezingen hij zal opkomen. “Ik ben dag en nacht bezig, ik heb er nog niet over nagedacht. Ik zal in overleg met de partij kijken wat het beste is”, zegt hij vanmiddag.

“Het nieuwe systeem zal alleszins wat comfort in mijn leven brengen”, vervolgt hij. “Een stad als Vilvoorde besturen in combinatie met mijn werk in de Kamer is loodzwaar.” Het cumuleren van de twee is dan ook niet altijd een persoonlijke beslissing, brengt Bonte aan. “Soms word je door omstandigheden verplicht. In 2000 wou CD&V bijvoorbeeld enkel een lokale coalitie smeden met sp.a op voorwaarde dat ik schepen werd.”

De sp.a’er waarschuwt wel voor het mogelijke concurrentiële nadeel met andere partijen. Hij ziet het systeem liever voor iedereen opgelegd door middel van een decreet. “Ik ben ook zeer bekommerd voor de rand rond Brussel. Het zal altijd noodzakelijk blijven dat lokale politici de Wetstraat overtuigen dat die speciale regio een speciaal beleid vergt”, besluit hij.

bron: Belga