Franse luchtverkeersleiders blazen staking af

Franse luchtverkeersleiders blazen staking af

De Franse luchtverkeersleiders hebben hun geplande staking, van vrijdag tot zondag, afgeblazen. In andere sectoren zoals het spoor en bij de openbaarvervoersmaatschappij in Parijs wordt er donderdag wel actie gevoerd.
Zowat 4.000 Franse luchtverkeersleiders hadden een stakingsaanzegging ingediend van vrijdag tot en met zondag. Ze bergen hun plannen nu op, omdat er niet gesnoeid zou worden in hun personeelsbestand. “Er zal dit weekend dus geen hinder zijn voor het luchtverkeer”, aldus de staatssecretaris voor Transport Alain Vidalies. Donderdag was er wel een beetje hinder op de luchthavens van Parijs, door een geïsoleerde actie van de vakbond CGT tegen de Franse arbeidswet. Air France schrapte zo’n 10 procent van haar vluchten.

Bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF is woensdag een staking van onbepaalde duur gestart, om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Donderdag reed slechts 30 à 40 procent van de regionale treinen uit en 60 procent van de hogesnelheidstreinen. Het Thalysverkeer verloopt quasi normaal, leert de website van de hst-operator.

Ook bij de openbaarvervoersmaatschappij in Parijs (RATP) wordt er donderdag gestaakt. De metro rijdt wel uit. De tankstations in Frankrijk zijn als gevolg van blokkadeacties vorige week nog altijd niet allemaal op peil, maar het aantal lege stations neemt wel “significant” af. De acties in de olieraffinaderijen zijn nog altijd aan de gang, sommige liggen volledig plat – in andere is de productie verminderd.

En ook in de energiesector dreigt er hinder. Het personeel van 16 van de 19 Franse kerncentrales wil actievoeren. Donderdag was er al een zware stroompanne in de regio Saint-Nazaire, in het westen van het land. Zowat 120.000 gezinnen zaten zonder elektriciteit.

bron: Belga