Hommel gebruikt haren om met bloemen te communiceren

We weten al dat bloemen met bestuivers zoals hommels kunnen communiceren door elektrische signalen, maar nu is ook bekend hoe de insecten die signalen ontvangen. Wetenschappers van de universiteit van Bristol hebben aangetoond dat de dieren dat doen met hun haren.

De haren pikken het teken op en geven het vervolgens door aan het centrale zenuwstelsel van de hommel. Daar zijn de onderzoekers achter gekomen door de beestjes bloot te stellen aan elektrische signalen. “We zijn opgewonden dat we ontdekt hebben dat de kleine haren van de hommel dansen in reactie op elektrische velden”, zegt wetenschapper Gregory Sutton. “Veel insecten hebben vergelijkbare haren op hun lijf dus het is mogelijk dat nog veel meer van de kleine diertjes gevoelig zijn voor elektrische velden.”

Insecten zijn niet de enigen die elektrische signalen kunnen waarnemen. Ook enkele zeedieren hebben die gave. Haaien hebben bijvoorbeeld receptoren die fluctuaties in elektrische velden opsporen waardoor ze makkelijker hun prooi kunnen vangen.

Foto Pixabay