Minister Reynders zat 3,5 uur rond de tafel met president Castro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in Havana gedurende liefst 3,5 uur rond de tafel gezeten met de Cubaanse president Raúl Castro. En Reynders bleek onder de indruk van de 84-jarige leider. "Indien hij ooit in het kader van de Europese Unie naar Brussel komt, heb ik hem uitgenodigd om enkele uren of zelfs dagen aan een universiteit een conferentie met studenten te houden". Het was maandag lange tijd afwachten of het onderhoud er zou komen, maar uiteindelijk werd minister Reynders ontvangen op het presidentieel paleis voor een onderhoud met Raúl Castro. Hij volgde in 2008 definitief zijn broer Fidel op als president van het Caribische eiland.

En terwijl zijn oudere broer bekend stond als een lange speecher, moet Raúl blijkbaar niet onderdoen. Ondanks zijn gevorderde leeftijd sprak hij heel precies, waarbij vaak Fidel en verwijzingen naar de revolutie aan bod kwamen. Bovendien kon Castro erg lang uitweiden om dan steeds terug te keren naar zijn beginpunt. "Indrukwekkend", vond Reynders, die als gevolg van het lange onderhoud wel met enige vertraging aankwam op een receptie in de residentie van de Belgische ambassadeur.

Uiteraard kwam de dooi in de relaties met de Verenigde Staten en de opheffing van het embargo aan bod. De Cubanen zijn niet naïef en weten dat er nog een heel parcours af te leggen is, aldus Reynders, maar dat ze niettemin Guantanamo willen recupereren, kwam blijkbaar eveneens ter sprake.

Ook de visie van Castro op de rol van Cuba in de regio kwam aan bod. Zo speelt het land een rechtstreekse rol in de gesprekken tussen de Colombiaanse overheid en de guerrillabeweging FARC. Het valt Reynders op dat Cuba een land is dat hulp kan gebruiken, maar dat tegelijkertijd bereid is elders de handen uit de mouwen te steken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Haïti, maar ook in de strijd tegen ebola in Sierra Leone en Guinee.

Dat Castro zoveel tijd uittrok voor het onderhoud, hoeft misschien geen toeval te zijn. België heeft doorheen de jaren steevast contacten blijven onderhouden met Cuba. Bovendien kan Brussel voor hen fungeren als toegangspoort tot de Europese Unie, net zoals Cuba eenzelfde rol kan spelen voor de Caribische regio, meent de chef van de Belgische diplomatie. Volgende week vindt overigens een top over de regio in Havana plaats.

bron: Belga