Berekening van Voka over effect van taxshift is "onzinnig"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Kamerfractieleidster voor de sp.a, Meryame Kitir, vindt de berekening van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka over het effect van de taxshift 'onzinnig'. "Voka vergeet in haar berekening minstens 200 euro aan minder inkomsten en hogere facturen voor de gezinnen", stelt ze in een reactie. Voka vindt dat de modale burger en werknemer in Vlaanderen erop vooruitgaat onder de regering-Michel, in tegenstelling tot wat de vakbonden beweren. De werkgeversorganisatie pakt uit met een simulatie waaruit moet blijken dat de hogere tarieven van elektriciteit en dergelijke gecompenseerd worden door de taxshift en de loonindexering.

Maar sp.a is het niet eens met de berekeningswijze. In de berekening van de effecten van de taxshift door Voka werd de indexsprong van 2 procent niet meegerekend waardoor mensen netto al twee jaar op rij minder verdienen, stellen de Vlaamse socialisten. Ook de nieuwe accijnzen die in het najaar door deze regering werden ingevoerd op voeding, diesel en op energie zitten niet mee in de berekening.

"Dit is een onzinnige berekening van Voka", zegt fractieleider Meryame Kitir. "De indexsprong wordt vergeten. Een modaal gezin rijdt niet uitsluitend met de trein of bus - ook diesel werd duurder - en drinkt niet enkel kraantjeswater, dat overigens ook duurder werd. Om van de extra kosten voor kinderopvang en het hoger onderwijs nog maar te zwijgen. Voka vergeet in de berekening minstens 200 euro aan minder inkomsten en hogere facturen", luidt de kritiek van sp.a.

bron: Belga