Stoltenberg belooft Polen "meer Navo-troepen" na Warschau-top in juli

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Polen zal de Navo binnenkort meer troepen ontplooien om de oostelijke landen gerust te stellen die zich door Rusland bedreigd voelen. Dat maakte Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, bekend tijdens een bezoek aan Warschau maandag. Daar vindt in juli de volgende top van het bondgenootschap plaats.

Tijdens de top in Warschau zullen de lidstaten zich buigen over de ontplooiing van bataljons in Polen en Baltische staten. Een dergelijke beslissing lijkt dan weer in slechte aarde te vallen in Rusland. Moskou oordeelt dat de oostelijke uitbreiding van de Navo een bedreiging is voor de nationale veiligheid.

"Laat me duidelijk zijn: er zullen meer Navo-troepen zijn in Polen na de Warschau-top, om een duidelijke boodschap te brengen dat een aanval op Polen zal worden beschouwd als een aanval op de hele alliantie", aldus Stoltenberg bij de start van een tweedaags bezoek aan de Poolse stad.

De Navo praat nog steeds over "het exacte aantal en de locaties" van die opgevoerde aanwezigheid in het oosten. Wel liet Stoltenberg weten dat die versterking multinationaal en op rotatie-basis zal zijn. De ministers van Defensie van de Navo-lidstaten zullen enkele details uitwerken tijdens gesprekken in Brussel op 14 en 15 juni.

In Polen vindt van 7-17 juni een grote militaire oefening plaats, met de codenaam Anakonda 2016, met meer dan 25.000 deelnemers volgens het Amerikaanse leger. Opmerkingen dat die oefening de spanningen met Rusland verder kan doen oplopen, wees Stoltenberg van de hand. "Dit is iets dat onderdeel uitmaakt van een oefenprogramma, het is aangekondigd, transparant, dus is er geen reden dat het enige ongerustheid zou veroorzaken", zei hij.

Bron: Belga