Juncker zoekt politieke rugdekking voor TTIP bij Europese leiders

door
Belga
Leestijd 1 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat op de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders van eind juni politieke rugdekking vragen voor de onderhandelingen over het veelbesproken vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP). Juncker "voelt dat de tijd is gekomen om de regeringsleiders en staatshoofden te vragen een nieuwe discussie te voeren over waar we staan en waar we heen willen met deze onderhandelingen", zo kondigde een woordvoerder van de Commissie aan. De onderhandelingen gaan volgens de zegsman immers "een cruciale fase" in en het is dan ook belangrijk "dat we allemaal in dezelfde richting roeien."

De Europese Unie en de VS onderhandelen al jaren over TTIP. De Amerikaanse president Barack Obama koestert de hoop om de gesprekken tegen eind dit jaar af te ronden, maar de onderhandelingen zijn in moeilijk vaarwater beland door het aanzienlijke protest in de Europese publieke opinie en de toenemende weerstand bij een aantal regeringen. Met name de Franse president François Hollande stelt zich almaar kritischer op.

Ook elders neemt de spanning toe. Zo stuurde de Commissie eind vorige week een email naar de lidstaten met de boodschap dat de VS te weinig toegevingen doen in belangrijke landbouwdossiers als geografische aanduidingen, wijn en non-tarifaire handelsbelemmeringen. De email was een antwoord op een brief van de Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Anthony Gardner, die zijn beklag had gemaakt over openlijke kritiek van landbouwcommissaris Phil Hogan.

bron: Belga