Regen en treinstaking zorgen voor zware ochtendspits

Het was stilstaan vanochtend op de Belgische wegen. De hevige regenval en de aanhoudende staking van de Waalse spoorbonden hebben geleid tot de op één na zwaarste ochtendspits van dit jaar. Op het hoogtepunt stond er 460 km file.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Om 8.30 uur mat het Vlaams Verkeerscentrum 240 km file, in het ganse land stonden de auto's toen over 460 km aan te schuiven. De reden hiervoor moet vooral gezocht worden bij de aanhoudende spoorstaking in Wallonië. Daardoor namen opvallend meer mensen uit het Brusselse en Brabant de auto. "Dat leidde tot erg lange files met reistijden van 2 uur vanuit Limburg en Brabant naar de hoofdstad en zelfs tot 3,5 uur vanuit Bergen naar Brussel. De mensen zijn daar ongeveer een halve werkdag onderweg", aldus VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

Het toegenomen autoverkeer werd vanmorgen ook getrakteerd op felle regenbuien. Die hebben de verkeersstroom natuurlijk vertraagd, voegt Beeckman toe, maar dat was niet de enige bezwarende factor. "Tot overmaat van ramp is er ook een spoedherstelling gestart op het Leonardkruispunt op de Brusselse Binnenring. En dat leidt ook tot files van anderhalf uur vanaf Strombeek."

Ondertussen kennen de spoorwegen zo goed als dezelfde hinder als de voorbije dagen. In Wallonië is het spoorverkeer zo goed als onderbroken door de staking van de Franstalige vakbonden. In Vlaanderen is er hinder, maar alle lijnen worden bediend. «Globaal rijdt in Vlaanderen meer dan 80 procent van de treinen. Op de grote assen is hier en daar wel een P-trein geschrapt, onder meer vanuit Limburg en Leuven». Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Foto Belga / J. Warnand