Horecapersoneel mag weer overuren kloppen

In de horeca kan het personeel opnieuw zonder problemen overuren kloppen. Dat heeft staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) laten weten in een brief aan alle cafés en restaurants.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Toen de regering de witte kassa invoerde in de horeca, beloofde ze ook dat elk personeelslid 300 tot zelfs 360 overuren mag kloppen, zonder dat de werkgever daar hoge loonlasten op moet betalen. Ondertussen maken maandelijks meer dan 4.000 werknemers gebruik van die maatregel, maar de voorbije weken kregen heel wat horecabazen van de sociale secretariaten te horen dat dit niet langer kon. Zo zouden hooguit 91 overuren toegestaan zijn, wat een pak minder is dan het aantal dat afgesproken was. De vakbonden in de horeca hadden namelijk geweigerd een collectieve arbeidsovereenkomst over de maatregel af te sluiten.

Mooie weer

Dat er maar geen akkoord kwam, schoot in het verkeerde keelgat bij de café - en restaurantuitbaters, vooral bij de horeca aan kust. Die hebben met het mooie weer nood aan die maatregel, aangezien ze dat extra personeel net op die piekmomenten goed kunnen gebruiken. Bovendien bieden de fel besproken flexi-jobs ook geen oplossing voor het probleem.

Staatssecretaris De Backer kreeg dan ook heel wat klachten binnen. «Sinds het mooie weer begin mei kregen wij heel wat klachten hierover. Ik ben blij dat er nu een akkoord is, zodat de sector de maatregel kan toepassen die ze verdiend heeft. Die is heel belangrijk om de vaste jobs te behouden», stelt hij in Het Nieuwsblad.