Duitse rechtsnationalisten viseren spelers Mannschaft met migrantenachtergrond

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd is er ophef in Duitsland, en telkens zijn spelers van de nationale voetbalploeg met een migrantenachtergrond het doelwit. In een interview met de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine heeft Alexander Gauland, vicevoorzitter van de rechtsnationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD), Jérôme Boateng, centrale verdediger bij Bayern München en één van de iconen van de Mannschaft, op de korrel genomen. "De mensen appreciëren hem als voetballer, maar ze willen een Boateng niet als buurman", klonk het. Eerder deze week waren er bij onze oosterburen al racistisch geïnspireerde uitlatingen geweest aan het adres van spelers van de nationale ploeg. Leden van de antimigrantenbeweging Pegida toonden zich op het internet verontwaardigd over de spelers met een migrantenachtergrond zoals Boateng (die deels Ghanese roots heeft), ter gelegenheid van een marketingstunt van de Italiaanse groep Ferrero die chocolade van het merk Kinder commercialiseert met op de verpakking foto's van die spelers toen ze nog kinderen waren. "Er is niets nationaals meer aan de Mannschaft", was een van de commentaren.

De voorzitter van de Duitse voetbalfederatie heeft de recentste uitspraak aan het adres van Boateng al veroordeeld. Volgens Alexander Grindel getuigt het "van slechte smaak" om de populariteit van de speler en de Duitse nationale ploeg te proberen "instrumentaliseren" voor politieke doeleinden. Boateng is "een uitzonderlijke speler en een formidabele kerel, die zich zeer engageert voor de samenleving en voor veel jongeren een voorbeeld is", aldus Grindel.

Minister van Justitie Heiko Maas noemde de verbale aanvallen "onwaardig en onaanvaardbaar".

AfD-vicevoorzitter Gauland heeft intussen ontkend dat hij Boateng beledigd heeft. "Ik ken hem niet en zou daarom ook niet op het idee komen om hem als persoonlijkheid af te keuren", luidde het. Gauland beweert dat hij in een vertrouwelijk gesprek in de marge de instelling en de reactie van sommige burgers heeft beschreven, maar zich nergens tijdens het interview uitgelaten heeft over Boateng.

AfD-voorzitster Frauke Petry heeft zich bij Boateng wel verontschuldigd. "Meneer Gauland kan zich niet herinneren dat hij de uitspraak gedaan heeft. Ik verontschuldig mij onafhankelijk daarvan bij meneer Boateng voor de indruk die ontstaan is."

AfD heeft de voorbije maanden de wind in de zeilen in Duitsland. De partij surft mee op de golf van onbehagen bij de Duitse bevolking over de vele vluchtelingen die in het land neergestreken zijn. Duitsland verwelkomde in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen.

Bron: Belga