Arndt pakt slotrit Giro na diskwalificatie Nizzolo

door
Belga
Leestijd 3 min.

Nikias Arndt (Giant-Alpecin) heeft de slotrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Duitser moest in de sprint de duimen leggen voor Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), maar de Italiaan week af van zijn lijn en werd gediskwalificeerd. Vincenzo Nibali (Astana) kwam juichend als eindwinnaar over de streep en stak zijn tweede Ronde van Italië op zak. Ook in 2013 trok de Italiaan aan het langste eind. Zoals de traditie het wil werd de leider in de eerste kilometers van de laatste etappe in de bloemetjes gezet. Nibali kreeg de ene felicitatie na de andere en de eindzege van de 31-jarige Italiaan kwam op de slotdag nooit in gevaar. De 163 kilometer lange etappe, met in de finale acht plaatselijke rondjes van 7,5 kilometer, bleek zoals verwacht voer voor de overgebleven sprinters.

Na 26 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Onder andere nummers twee en vier in het klassement, Esteban Chaves en Steven Kruijswijk, gingen tegen de grond, maar zonder erg. Grootste slachtoffer was Lars Bak. De Deen liep volgens zijn ploeg Lotto-Soudal "waarschijnlijk" een schouderbladbreuk op en kon niet verder.

Halfweg koers reed het peloton nog compact samen en Nizzolo, winnaar van de rode puntentrui, maakte van de tussensprint gebruik om zijn puntentotaal aan te dikken. Het was tot het aansnijden van de plaatselijke rondjes wachten op een eerste aanval. De namen: Maarten Tjallingii en Jos van Emden. De Nederlandse ploegmaats van LottoNL-Jumbo maakten er een koppeltijdrit van, maar verzamelden nooit meer dan een minuut voorsprong. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick.Step), Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Manuele Boaro (Tinkoff) gingen in de tegenaanval op de Nederlanders, maar zonder succes.

Op dertig kilometer van de aankomst kwamen opnieuw een handvol renners in contact met het asfalt in Turijn. Chaves lag er weer bij en ook Rigoberto Uran (Cannondale) en Pieter Serry (Etixx-Quick.Step) behoorden tot de slachtoffers, maar iedereen kroop weer op de fiets. In het peloton leidde Lampre-Merida, voor sprinter Sacha Modolo, de dans. Ook Trek-Segafredo, voor Nizzolo, en Giant-Alpecin, voor Arndt, deden hun duit in het zakje. Op 12 kilometer van de finish trok Van Emden nog even alleen door, maar vijf kilometer later werd ook hij gegrepen.

Sonny Colbrelli probeerde de dans in de slotfase te ontspringen. De Italiaan viel aan, maar raakte een voet van een toeschouwer en kwam ten val. In de slotkilometer zocht ook Sean De Bie zijn geluk, maar de Belg van Lotto-Soudal strandde in de laatste honderden meters. In een ontregelde sprint was het uiteindelijk Nizzolo die aan het langste eind trok en na negen tweede plaatsen in de Giro eindelijk mocht juichen. Maar dat was dus zonder de jury gerekend, die de Italiaan diskwalificeerde. Nikias Arndt kreeg de bloemen, Matteo Trentin (Etixx-Quick.Step) werd tweede en Sacha Modolo schoof op naar de derde plaats.

Omdat de organisatie al bij het ingaan van het lokale circuit de tijdsopname neutraliseerde lieten de klassementsmannen in de slotfase begaan. Enkele minuten na dagwinnaar Nizzolo kwam eindwinnaar Nibali, geflankeerd door enkele ploegmaats, over de streep. De Italiaan wint de Giro met een voorsprong van 52 seconden op Chaves. Valverde vervolledigt het podium.

bron: Belga