"Voorspelbaar compromis haalt het van ambitieuze keuzes"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Joris Vandenbroucke is teleurgesteld over de hervormingen in de kinderbijslag en in het onderwijs van de Vlaamse regering. "Ik zie voorspelbare compromissen, geen duidelijke keuzes. Interne tegenstellingen binnen de regering hebben geleid tot verwaterde ambities en teleurstellende resultaten", meent de sp.a-fractieleider. "De nieuwigheden die men in het onderwijsakkoord smokkelt om Open Vld te paaien, kunnen niet verhullen dat de onderwijshervorming een stuk minder ambitieus uitvalt in vergelijking met wat de vorige regering had afgesproken", zegt Vandenbroucke. "Men zet minstens twee stappen terug als het gaat over toekomstgericht onderwijs. En het is bijzonder jammer dat de regering de kans heeft laten liggen om via de kinderbijslag de strijd tegen de kinderarmoede in Vlaanderen krachtdadiger aan te pakken."

"Het is positief dat er voortaan één basisbedrag voor elk kind komt in de kinderbijslag, zoals sp.a ook had voorgesteld. Maar de regering houdt geen rekening met het feit dat een kind duurder wordt naarmate het ouder wordt. "Gezinnen met studerende kinderen dreigen erop achteruit te gaan."

Vandenbroucke betreurt dat een deel van het budget van de kinderbijslag voortaan gebruikt wordt om een schoolpremie te geven aan kleuters. De Vlaamse regering ondergraaft zo het belangrijke principe dat de kinderbijslag een recht van elk kind is en dus onvoorwaardelijk moet zijn.

Bovendien zijn het net kinderen uit kansarme milieus die minder vaak naar de kleuterschool worden gestuurd, waardoor zij de premie zullen mislopen. Tot slot versluist de Vlaamse regering geld uit het budget van de kinderbijslag naar de niet-inkomensgerelateerde kinderopvang. "Hiermee verzwakt de Vlaamse regering de slagkracht van de kinderbijslag ten koste van zij die er het meeste nood aan hebben", besluit Vandenbroucke.

bron: Belga