“Gemiste kans om kinderarmoede te doen dalen”

Het Netwerk tegen Armoede reageert ontgoocheld over de hervorming van de kinderbijslag die binnen de Vlaamse regering afgesproken is. “Wij vrezen dat Vlaanderen een historische kans laat liggen om de kinderarmoede eindelijk te doen dalen”, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. De kinderarmoede bleef volgens het Netwerk tegen Armoede de voorbije 10 jaar sterk stijgen. “Met een basisbedrag van 160 euro per kind is er nauwelijks budget om sociale correcties te voorzien voor zij die het nodig hebben”, meent de koepelorganisatie van 59 Vlaamse en Brusselse verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen.

“Het is duidelijk dat op deze hervormingsplannen geen armoedetoets uitgevoerd is, nochtans een belofte van deze Vlaamse regering”, aldus de vereniging. Het Netwerk tegen Armoede zal die toets alsnog nu zelf uitvoeren, op basis van kennis en ervaring van mensen in armoede en wetenschappelijke inzichten.

“De regering denkt met supplementen op de kinderbijslag kinderen sneller in de eerste en tweede kleuterklas te krijgen, maar dit is niet de manier om kleuterparticipatie te bevorderen”, vindt het Netwerk tegen Armoede. “Dat kan vooral door te investeren in goede gezinsondersteuning en in een vertrouwensrelatie met de scholen.”

bron: Belga