Zwitserland "eerste waardemeter in aanloop naar EK"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels spelen zaterdagnamiddag tegen Zwitserland in het Stade de Genève als afsluiter van hun buitenlandse stage hun eerste oefeninterland in de voorbereiding op het EK, dat komende maand in Frankrijk van start gaat. De trainingsweek aan de boorden van het meer in Lausanne leverde bondscoach Marc Wilmots nog wat meer defensieve kopzorgen op. Na het eerdere forfait van aanvoerder Vincent Kompany en Bjorn Engels bleek ook de spierscheur van Nicolas Lombaerts trager te genezen dan verwacht, waardoor het nog niet zeker is of de verdediger van Zenit Sint-Petersburg de definitieve selectie van 23 spelers haalt. Wilmots haalde alvast oude bekende Laurent Ciman vanuit Canada bij de voorselectie en ook Genk-verdediger Christian Kabasele zit in de wachtkamer. Opvallend is dat Kabasele daarbij de voorkeur krijgt op Laurens De Bock en Guillaume Gillet, die zich al langer stand-by hielden.

Door de blessurelast is de bondscoach genoodzaakt achterin enkele pionnen te verschuiven. Zo krijgt Thibaut Courtois zaterdag meer dan waarschijnlijk van links naar rechts Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld en Laurent Ciman voor zich. Op het middenveld lijkt Wilmots door de afwezigheid van Radja Nainggolan te zullen kiezen voor het duo Marouane Fellaini en Mousa Dembélé, waardoor Axel Witsel naast de elf zou vallen. Op de tien krijgt Kevin De Bruyne zijn vaste plaats, Eden Hazard (links) en Divock Origi (rechts) bevolken dan de flanken, in steun van diepe spits Romelu Lukaku.

Met Zwitserland krijgen de Duivels zaterdag een stugge tegenstander voorgeschoteld, de nummer twee uit een kwalificatiepoule waarin ze enkel het ongenaakbare Engeland voor zich moesten dulden. Moeilijk in te schatten ook, de laatste interland tussen beide landen werd eind 1989 gespeeld. Met onder meer Stephan Lichtsteiner (Juventus), Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Xherdan Shaqiri (Stoke City) en Arsenal-aanwinst Granit Xhaka zitten er wat ronkende namen in de selectie van bondscoach Vladimir Petkovic, die voormalig aanvoerder Gökhan Inler thuisliet omdat hij afgelopen seizoen te weinig speelminuten verzamelde bij Engels kampioen Leicester City. Zwitserland is nog tot 3 juni op trainingskamp in Lugano, zondag reduceert Petkovic zijn 28-koppige selectie tot 23 spelers.

Na de wedstrijd tegen de Zwitsers keren de Rode Duivels meteen terug naar België, maandag start in Genk het derde en tevens laatste deel van de voorbereiding, met oefeninterlands in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (woensdag 1 juni om 20u45) en Noorwegen (zondag 5 juni om 18u). Op dinsdag 7 juni vertrekken de Rode Duivels naar Bordeaux, hun eerste wedstrijd op het EK spelen de Belgen op 13 juni in Lyon tegen Italië.

bron: Belga