Spoorstaking - "Vakbonden hebben aangetoond dat minimale dienstverlening kan" (Bellot)

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De vakbonden hebben zelf aangetoond dat het kan", dat zegt mobiliteitsminister François Bellot (MR) vrijdag in De Standaard en Le Soir over de minimale dienstverlening bij het spoor. Ook veroordeelt hij de wilde staking. Als senator diende Bellot een wetsvoorstel in om een ­minimumdienstverlening op te leggen bij het spoor. Wilde stakers moesten bestraft kunnen worden. In 2010 trok hij met een verkiezingsslogan tegen de NMBS de boer op: "Veel betalen om met vertraging aan te komen".

In De Standaard haalt Bellot vrijdag het regeerakkoord aan, waarin veel ruimte gegeven wordt voor interne discussie. "Als er geen akkoord komt, volgt er een wet. Op 31 mei zullen de NMBS en Infrabel in de Kamer de verschillende scenario's uit de doeken doen", zo zegt Bellot.

Op de vraag of die scenario's wel realistisch zijn, antwoordt Bellot: "Zet u eens in de plaats van de burger. Dinsdag: betoging. Er wordt gewaarschuwd voor risico op storingen, maar alle NMBS-treinen rijden. Er waren zelfs extra acht treinen. Als het bepaalde belangen dient, is de dienstverlening gegarandeerd. De vakbonden hebben zelf aangetoond dat het kan."

"De trein moet rijden. Dit is een staking van arbeiders tegen arbeiders. Het kan niet dat ze andere werknemers gijzelen. Ze mogen hun ontevredenheid uiten, maar een wilde staking is niet de juiste weg. In andere landen kan dat wel zonder de samenleving te verlammen", zo klinkt het nog.

bron: Belga