65% treinen in Vlaanderen rijdt, zo goed als geen treinverkeer in Wallonië

door
Belga
Leestijd 1 min.

De spoorstaking vrijdag is, net zoals donderdag, vooral voelbaar in het zuiden van het land. In Vlaanderen reed omstreeks 11 uur ongeveer 65 procent van de treinen. Daarmee is de situatie op de belangrijkste assen quasi hetzelfde als om 9 uur. In Wallonië is er zo goed als geen treinverkeer. De lijnen die vrijdagmorgen het zwaarst getroffen werden, zijn Gent-Denderleeuw-Jette en Gent-Kortrijk, waar slechts 40 procent van de treinen reed. Tussen 8 en 9 uur reed 58 procent van de treinen tussen Oostende en Brussel, tussen Antwerpen en Brussel was dat 53 procent, tussen Antwerpen en Essen en tussen Gent en Mechelen 50 procent. Op de lijn Hasselt-Leuven-Antwerpen reed 57 procent van de treinen.

Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie verder zal evolueren, aldus woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. Waarschijnlijk zal de situatie in Vlaanderen grotendeels hetzelfde zijn als die van donderdag, en zal het aantal treinen rond de 65 procent blijven voor de rest van de dag, al kan dat percentage tijdens de avondspits nog iets lager liggen.

De hinder in Vlaanderen is vooral een gevolg van de staking in Wallonië, maar ook in Vlaanderen zelf wordt er her en der gestaakt door het treinpersoneel.

bron: Belga