Premier Michel wil dat vakbonden "desinformatie" stoppen en aan tafel gaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vakbonden, kom terug rond de onderhandelingstafel zitten en stop met de desinformatie. Die oproep lanceerde premier Charles Michel in de Kamer. Coalitiepartner CD&V las er een duidelijk uitgestoken hand in, de oppositie besloot dat de regering doof blijft voor de verzuchtingen van de betogers. "Wij willen marge geven aan het sociaal overleg. Minister van Werk Kris Peeters heeft duidelijk gemaakt hoe hij wil werken, met veel ruimte voor de sociale partners", zo reageerde Michel op de kritiek rond de flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Ik doe een oproep aan de sociale partners, aan de vakbonden, om weer met ons rond de tafel te gaan."

Maar de desinformatie vanuit de bonden moet ook stoppen, voegde de eerste minister daar in één adem aan toe. Hij herhaalde dat van een afschaffing van de 38-urenweek geen sprake is en merkte op dat het principe van de annualisering van de werkweek ook onder Elio Di Rupo al in het regeerakkoord opdook.

De premier reikt de vakbonden duidelijk de hand, besloot CD&V'er Stefaan Vercamer. "Dat is moedig, ik hoop dat ook de sociale partners de moed zullen hebben om mee rond de tafel te gaan en hun nek uit te steken om het sociaal overleg opnieuw vlot te trekken."

De oppositie zag dat toch even anders. "Ik begrijp niet waarom u zo koppig blijft", wierp sp.a-fractieleidster Meryame Kitir premier Michel voor de voeten. "U lijkt wel comical Charlie. Ik hoop echt dat u de signalen au serieux neemt, maar eerlijk gezegd: ik geloof er niet meer in."

"Proficiat premier, u hebt de volgende staking besteld", besloot Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Hij wilde van de premier ook weten of hij "eindelijk" werk zou maken van een meer rechtvaardige fiscaliteit. "De kippen hebben genoeg gekakeld, nu moeten de eieren komen", besloot Calvo zijn betoog voor een nieuwe, rechtvaardige taxshift. De premier ging er niet op in.

bron: Belga