Plantentuin Meise digitaliseert herbarium met hulp van publiek

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Plantentuin van Meise gaat een deel van zijn herbarium, de verzameling van gedroogde planten, digitaliseren. Om het proces rond te krijgen, zal een beroep worden gedaan op het publiek, zo meldt de Plantentuin. Het herbarium van de Plantentuin telt 3,5 miljoen collectiestukken die sinds 1724 werden verzameld en staat daarmee in de top 25 van de wereld, zegt de Plantentuin. "Het bevat dé referentiecollecties voor België, Latijns-Amerika en Midden-Afrika."

Op initiatief van de Vlaamse regering kan de Plantentuin Meise nu 1,2 miljoen stukken, ongeveer een derde van de collectie, digitaliseren. Dat is nodig om het risico op beschadiging van de planten te verkleinen, en bovendien "versterkt digitalisering de internationale zichtbaarheid en ontsluit ze de gegevens voor wetenschappers, amateurs en iedereen die er interesse in vertoont".

De collectiestukken die zullen worden gedigitaliseerd, worden al sinds anderhalf jaar voorbereid. Op 31 mei zal Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters de eigenlijke digitalisering in werking zetten. Dat proces zal een jaar duren.

Na de digitalisering moeten de gegevens die op de etiketten van de gedroogde planten staan (zoals vindplaats, kenmerken en naamgeving), ingevoerd worden in een databank, een titanenwerk waarvoor de hulp zal worden ingeroepen van het publiek. Eens de hele operatie afgerond, zal het digitale herbarium raadpleegbaar zijn via de website van de Plantentuin.

Voor het project, dat de naam DOE! kreeg (Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties) is 1,65 miljoen euro vrijgemaakt.

bron: Belga