Noorse consumentenorganisatie leest 32 uur lang gebruiksvoorwaarden voor

De gebruiksvoorwaarden van apps zijn vaak ellenlange, kurkdroge teksten waar je toch mee moet instemmen voordat je aan de slag kan met het programma. De Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet heeft daar schoon genoeg van en klaagde de situatie aan met een voorleesmarathon.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Volgens de consumentenorganisatie heeft de gemiddelde Noor 33 apps op zijn smartphone staan. De combinatie van al die gebruiksvoorwaarden zou langer zijn dan het Nieuwe Testament. 250.000 woorden moeten lezen om te weten wat de ontwikkelaar zal uitsteken met je gegevens is volgens de organisatie waanzin.

Daarom heeft Forbrukerradet de voorwaarden van 33 populaire apps, zoals Skype, Facebook en Angry Birds, gedownload en afgedrukt. De condities voor elke app werden woord voor woord voorgelezen. De heksentoer nam uiteindelijk 31 uur,  49 minuten en 11 seconden in beslag, iets minder dan een app per uur.

"De manier waarop gebruiksvoorwaarden voor digitale diensten geformuleerd worden, benadert het absurde. Door hun omvang, lengte en complexiteit is het praktisch onmogelijk om goede en geïnformeerde beslissingen te maken. Apps nemen nu al vaak de vrijheid om de voorwaarden eenzijdig aan te passen, waardoor ze zichzelf het recht geven gebruiksgegevens bij te houden, op te slaan en door te verkopen ", aldus Finn Myrstad op de site van de organisatie.

Forbrukerradet heeft op zijn site nu enkele richtlijnen gesteld. Die moeten ervoor zorgen dat ontwikkelaars duidelijkere en vooral kortere voorwaarden zullen stellen aan de gebruikers. Misschien dat iemand anders die teksten dan ook eindelijk zal lezen.

32 hours of reading app T&Cs in 12 seconds. https://t.co/JkuiDjLirW #appfail pic.twitter.com/XPUM6Q0f80

— Forbrukerrådet (@Forbrukerradet) 26 mei 2016