Vluchtelingencrisis - Ontruiming vluchtelingenkamp Idomeni gaat woensdag verder

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Griekse politie gaat woensdag verder met de evacuatie van het vluchtelingenkamp in Idomeni aan de Macedonische grens. Sinds dinsdag worden de 8.400 vluchtelingen die er opeengepakt zaten met bussen naar nabijgelegen opvangcentra gebracht. Dinsdag in de vroege ochtend werd begonnen met de ontruiming, in aanwezigheid van 700 politieagenten die bijgestaan werden door helikopters. "De eerste fase verliep vlot en was aan het einde van de namiddag afgerond", zo luidde de verklaring van de coördinatiedienst voor de vluchtelingencrisis.

"In totaal hebben 2.031 vluchtelingen met 42 bussen de plek dinsdag verlaten en de operatie zal woensdag verdergaan", aldus de dienst. Onder de vluchtelingen waren er 662 Syriërs, 1.273 Koerden en 96 Yezidi's.

Het uiteindelijke doel van de operatie is de volledige ontruiming van het kamp waar duizenden vluchtelingen al maanden in barre omstandigheden leven die meermaals aangeklaagd werden door humanitaire organisaties. Vooral sinds het sluiten van de Balkanroute in maart nam het aantal vluchtelingen er sterk toe, wat onder meer leidde tot groeiende ontevredenheid bij de lokale boeren en spanningen met buurland Macedonië.

EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz (SPD) noemt de ontruiming van Idomeni woensdag in de Duitse krant Neuen Osnabrücker Zeitung "een schandvlek voor de EU-lidstaten", en zegt dat de staten die hardnekkig weigeren om vluchtelingen op te nemen de Europese Unie in deze situatie hebben gedwongen".

Bron: Belga