Russische vliegbasis in Syrië vermoedelijk gebombardeerd door IS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Syrische luchtmachtbasis die gebruikt wordt door de Russische strijdkrachten, is zwaar beschadigd geraakt door bombardementen, die vermoedelijk door terreurgroep Islamtische Staat (IS) werden uitgevoerd. Dat meldde de Britse openbare omroep BBC op basis van satellietbeelden van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Het gaat om de strategisch belangrijke 'Tiyas'- of 'T4'-basis, gelegen tussen de steden Homs en Palmyra. Het bombardement zou al dateren van 15 mei, maar wordt nu pas bevestigd door de satellietbeelden van Stratfor, waarop de zwaar beschadigde basis te zien is. Volgens Stratfor werden bij het bombardement vier helikopters, twintig vrachtwagens geladen met raketten, enkele Syrische vliegtuigen en een logistiek depot vernietigd.

Sim Tack, militair analist bij Stratfor, vermoedt dat IS achter het bombardement zit. Dat vermoeden is gebaseerd op het feit Amaq, het aan de terreurorganisatie gelinkte persbureau, als eerste over de vernietigingen op de basis berichtte. Volgens Tack gaf IS zelf daarna ook beelden vrij waarop, naar de terreurgroep zegt, een van zijn strijders raketten afvuurt op de militaire basis. IS eiste de aanval voorlopig echter nog niet op.

Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, ontkent dat er helikopters werden vernietigd en stelt dat de schade op de basis te wijten is aan gevechten tussen IS en het Syrische leger, die dateren van enkele maanden voor het Russische leger zich er vestigde.

Rusland voert sinds september vorig jaar luchtaanvallen uit in Syrië tegen IS, in een poging het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, een Russische bondgenoot, te ondersteunen.

bron: Belga