Peeters: "Ik hoop dat dit nieuwe fase in sociaal overleg inluidt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nu de sociale verkiezingen achter de rug zijn - een "delicate" periode voor de vakbonden volgens minister van Werk Kris Peeters - hoopt hij dat er een nieuwe fase in het sociaal overleg kan aantreden. "We hopen dat we nu écht kunnen praten met de vakbonden. We hebben veel op tafel liggen", zei Peeters in de marge van de voorstelling van de uitslag van de sociale verkiezingen. De bonden van hun kant verklaren zich bereid om aan tafel te zitten, maar herhalen niet te willen weten van schijnoverleg. Na de nationale betoging gisteren liet de minister van Werk al verstaan dat hij met de sociale partners opnieuw rond de tafel wil zitten. Woensdag herhaalde hij dat het de bedoeling is om de maatregelen rond de annualisering van de arbeidstijd uit te leggen. "We willen tekst en uitleg verschaffen, want een aantal zaken zijn niet correct weergegeven", aldus de minister.

De bonden willen echter meer dan enkel uitleg krijgen. Ze willen ook in groep en niet apart aan tafel zitten.

De vakbonden herhalen hun eis voor een rechtvaardiger fiscaliteit, zoals ook op de nationale betoging aan bod kwam. "En de regering komt dan niet weg met symboliek. We willen een evenwichtig beleid", aldus voorzitter Marc Leemans van de christelijke vakbond. Hij wees erop dat de werknemers al acht miljard euro leveren. "Als de regering op zoek moet naar vier miljard, weet men waar men het moet halen. We willen dat de grote inkomens een proportioneel stuk bijdragen."

De vraag van de bonden naar een meer rechtvaardige fiscaliteit moet volgens Peeters "door elke politicus au serieux worden genomen". Maar dit kan volgens hem het best besproken worden in het kader van de begrotingsonderhandelingen. De CD&V-minister heeft naar eigen zeggen al enkele ideeën, maar trad woensdag niet in detail.

bron: Belga