Staking veroorzaakt hinder op het spoor

De Franstalige spoorvakbonden hebben opgeroepen tot een nationale spoorstaking vanaf 22 uur gisteravond. Dat deden ze nadat de verzoeningsvergadering over de nieuwe berekeningswijze van de kredietdagen niets had opgeleverd. Aan Vlaamse kant werd niet opgeroepen tot een algemene staking, «maar wie wil, mag zich aansluiten». De NMBS waarschuwt dat hinder in het hele land voelbaar kan zijn.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Volgens Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots, worden de belangrijkste stations en werkplaatsen van het land geblokkeerd, «zolang het nodig is». Ludo Sempels van de ACOD Spoor, de Nederlandstalige vleugel, zegt dat langs Vlaamse kant er geen oproep is gelanceerd tot staken, «maar dat het de mensen zelf zijn die zullen beslissen».

De beslissing van CSC Transcom en CGSP Cheminots komt er uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Eerder op de dag legden werknemers van de werkplaatsen in Wallonië en Brussel al spontaan het werk neer