Gezocht: Belgische verdediging

In de aanloop naar het oefenduel met Zwitserland is Marc Wilmots naarstig op zoek naar een geschikte verdediging. Zo experimenteerde de bondscoach met Axel Witsel op de rechtsachter, al wordt het zaterdag waarschijnlijk Laurent Ciman.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

De problemen in de Belgische achterhoede zijn stilaan algemeen bekend. Door een ware blessuregolf kan Wilmots (foto rechts) voorlopig geen beroep doen op Nicolas Lombaerts, Thomas Meunier en Dedryck Boyata, terwijl Vincent Kompany en Björn Engels eerder al definitief afhaakten. Jason Denayer speelt vanavond nog de finale van de Turkse beker en is zaterdag dus ook niet inzetbaar.

Witsel als rechtsachter

Het gevolg is dat de bondscoach flink moet puzzelen om een volwaardige afweer tussen de lijnen te krijgen. Zo liet hij gisteren op training Axel Witsel (links) opdraven als rechtsachter, waardoor Toby Alderweireld naar het centrum verhuisde, waar hij een tandem vormde met Thomas Vermaelen. Ook Laurent Ciman mocht even depanneren als rechtsback en de kans is groot dat de verdediger van Montréal tegen de Zwitsers in de basis start.

Lombaerts zorgenkind

«Dat we afwisselend met Ciman en Witsel op de rechtsachter hebben gewerkt, komt omdat we nu eenmaal vier verdedigers missen», lichtte Wilmots toe na de training. «Ik zie Ciman sowieso liever op rechts, met Alderweireld centraal.» De bondscoach liet ook weten hoe het met de waslijst twijfelgevallen gesteld is. Vooral de situatie van Lombaerts lijkt hem zorgen te baren. «Zijn kwetsuur evolueert niet goed en dat bevalt me niet. Mogelijk kan hij pas volgende week woensdag opnieuw aansluiten.»

Boyata opnieuw fit

Over Boyata en Meunier is Wilmots een stuk optimistischer. «Ze sluiten maandag allebei terug bij de groep aan. Boyata is zelfs al genezen, maar we willen niets forceren.» Dat Vermaelen de laatste weken amper speelde bij Barcelona, hoeft volgens de Waals-Brabander geen probleem te zijn. «Thomas geeft een goeie indruk, is een verdediger met internationale klasse en zal zijn kans krijgen. Alleen moet zijn lichaam ook volgen.»