Proces-verbaal tegen Jambon in zaak van pesten op zijn kabinet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale inspectiediensten hebben een pro justitia opgesteld tegen N-VA-vicepremier Jan Jambon, over een onthaalmedewerkster die door het veiligheidspersoneel gepest zou zijn op het kabinet van de minister. In een gezamenlijke verklaring ontkennen Jambon en de medewerkster wel dat de zaak door de minister niet werd aangepakt. Dag Allemaal pakt groot uit met het verhaal. Het weekblad schrijft dat de vrouw maandenlang gepest werd zonder dat Jambon of anderen zijn kabinet ingrepen. Uiteindelijk kwam het tot inspecties door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, waarbij inbreuken werden vastgesteld. Er werd ook een pro justitia - zeg maar een proces-verbaal - opgesteld dat intussen bij de auditeur-generaal van het Brusselse arbeidshof zit.

"Formeel gezien zijn we inderdaad in overtreding", bevestigt Jambons woordvoerder. Dat Jambon niet heeft ingegrepen, spreekt hij echter met klem tegen. Net als de vrouw zelf, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring. "Ik wil onderstrepen dat het onjuist is om te zeggen dat de minister niets heeft gedaan om tussen te komen in mijn situatie", luidt het. "Mijn klacht betreft niet de minister maar een aantal externe veiligheidsagenten."

Concreet spreekt de onthaalmedewerkster van "meerdere gesprekken" met haar oversten, die geleid hebben tot een nieuwe functie in een afzonderlijk bureau, weg van het onthaal. Niet ideaal, maar het zorgde ervoor dat ze "iets minder" in contact kwam met de pesters, klinkt het.

Ook Jambon zelf onderstreept dat onmiddellijk maatregelen getroffen zijn. Volgens zijn woordvoerder kreeg de vrouw in juli een nieuwe werkplek. Het kabinet nam ook contact op met de veiligheidsfirma, "die op hun beurt maatregelen ten aanzien van hun personeel hebben genomen". Al zijn de mensen wel nog steeds actief op het kabinet.

Dat er enkele maanden later toch nog een pro justitia is opgesteld, heeft volgens Jambons woordvoerder alles te maken met het ontbreken van de verplichte preventieadviseur op het kabinet. Iets wat naar verluidt op de meeste kabinetten het geval is.

Of de zaak nog een juridisch staartje krijgt, valt af te wachten. Volgens Jambon - die pesten volstrekt onaanvaardbaar noemt - lijkt het met de vrouw sinds haar functiewissel goed te gaan. "Dat heeft ze me vandaag nog eens bevestigd in een persoonlijk gesprek", klinkt het nog. De vrouw zelf geeft aan dat ze het mentaal wel nog moeilijk heeft. "Jammer genoeg wordt het door dit artikel nog moeilijker", besluit ze.

bron: Belga