Europese landen blijven ondanks embargo wapens exporteren naar Egypte

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het officiële EU-embargo op de levering van wapens en munitie aan Egypte wordt door bijna de helft van de EU-lidstaten genegeerd. Dat blijkt woensdag uit een rapport van Amnesty International. België leverde geen licenties af, maar 13 andere lidstaten zouden wel militaire en politie-uitrustingen aan Egypte leveren. Alleen al in 2010 zou die export goed geweest zijn voor meer dan 6 miljard euro. Tot het embargo werd besloten nadat de Egyptische veiligheidsdiensten in augustus 2013 honderden betogers gedood hadden. "Die landen riskeren medeplichtigheid aan een golf van buitenechtelijke moorden, verdwijningen en martelingen", aldus de mensenrechtenorganisatie. Het regime van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi kreeg al regelmatig zware kritiek voor schendingen van de mensenrechten. "Bijna drie jaar na de moordpartijen is de mensenrechtensituatie er nog verder op achteruit gegaan", aldus Magdalena Mughrabi, onderdirecteur Midden-Oosten bij Amnesty. Het afgelopen jaar zijn honderden mensen opgepakt, zonder lange tijd contact te krijgen met familie of advocaten. Egypte heeft nog altijd geen onafhankelijk onderzoek opgestart naar ook maar een van de honderden gevallen van schendingen van mensenrechten die ngo's de afgelopen jaren opgetekend hebben.

Landen die het embargo negeren zijn onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zij leverden, volgens Amnesty, kleine en lichte wapens en munitie, gepantserde voertuigen, legerhelikopters en afluistertechnologie. Zo leverde Frankrijk in 2014 exportlicenties af ter waarde van meer dan 100 miljoen euro, in de categorie "bommen, torpedo's, raketten en andere explosieven".

Amnesty-expert Matthias John pleit om meteen te stoppen met het leveren van militaire uitrusting, die kunnen dienen om de bevolking te onderdrukken. De ngo wijst erop dat gevreesd wordt dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken binnenkort beslissen om het huidige embargo op te heffen. Vorig jaar al beslisten de Verenigde Staten hun militaire hulp, goed voor 1,3 miljard dollar per jaar, te hervatten.

bron: Belga