Armband meet via zweet hoeveel alcohol je gedronken hebt

BACtrack, een bedrijf uit San Francisco dat gespecialiseerd is in alcoholtesten, heeft een prijs gewonnen met een armband die de hoeveelheid geconsumeerde alcohol meet via de huid. De gemeten resultaten kunnen ook naar een smartphone doorgestuurd worden.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Omdat de klassieke alcoholtesten niet altijd even handig zijn, organiseerde het Amerikaanse overheidsorgaan NIAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) een wedstrijd voor bedrijven om een nieuw type van meetinstrument te ontwerpen dat gedragen kan worden. Het Amerikaanse bedrijf BACtrack ging met de eerste plaats lopen en won 200.000 dollar (180.000 euro) dankzij de BACtrack Skyn die via je zweet meet wat het precieze alcoholpercentage bedraagt.

Bluetooth

Doordat de alcohol die je drinkt in het bloed terechtkomt en nadien samen met het water in het bloed uitgezweet wordt, is het mogelijk om via de huid na te gaan hoeveel alcohol je hebt gedronken. BACtrack heeft gebruik gemaakt van deze techniek om de smartband te ontwikkelen.

De BACtrack Skyn ziet eruit als een Fitbit of andere gezondheidstracker. De smartband is uitgerust met een elektrochemische-sensor die de data met behulp van algoritmes analyseert, rekening houdend met de historie van een persoon. De metingen kunnen dan via Bluetooth doorgestuurd worden naar een app op een smartphone.

45 minuten

Het toestel is echter niet geschikt om instant het alcoholgebruik te controleren, maar enkel over een langere periode. Het duurt immers ongeveer 45 minuten voor alcohol door je huid afgegeven wordt. “Het kan dokters helpen om het drankgedrag van een patiënt correct in te schatten, waarbij deze zich niet alleen moet verlaten op recente tests", vertelt George Koob, hoofd van NIAAA aan Reuters. Daarnaast kan Skyn ook een waarschuwing geven wanneer je alcoholpercentage te hoog komt te liggen, en kan het bijvoorbeeld een familielid verwittigen wanneer dit het geval is.

Eind dit jaar zou de BACtrack Skyn op de markt moeten komen in beperkte oplage. Op de productpagina kunnen op een later moment pre-orders geplaatst worden voor de Skyn.

Foto BACtrack