VN: Turkije mag Syrische academici niet systematisch visum weigeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft Turkije opgeroepen goed opgeleide Syrische vluchtelingen zoals ingenieurs of artsen die naar de EU willen, niet systematisch een visum te weigeren. De verdeling van uitreisvisa mag enkel geschieden volgens het criterium van de kwetsbaarheid van de betrokken mensen, zei UNHCR-zegsvrouw Melissa Fleming in de marge van de vandaag begonnen VN-top voor Noodhulp in Istanboel. Het toekennen van een visum afhankelijk maken van de kwalificatie van de vluchtelingen en te weigeren aan vakmensen, is in strijd met de beginselen van de UNHCR. De VN-organisatie en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, die Syrische vluchtelingen uit Turkije opnemen, overleggen daarover met Ankara. "We hopen dat deze praktijken veranderen".

Fleming lichtte toe dat Syrische vluchtelingen in Turkije eerst door vertegenwoordigers van de UNHCR worden beoordeeld. "Daarbij gaat het alleen om hun kwetsbaarheid, hun beroep speelt geen rol". Vervolgens onderzoeken de Turken, wie ze een visum toekennen. Dat wordt echter systematisch geweigerd aan hoger opgeleide mensen. Om hoeveel vluchtelingen het gaat, weet Fleming niet.

Turkije heeft zich tegenover de EU geëngageerd de van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee teruggestuurde vluchtelingen weer op te nemen. In ruil neemt de EU voor elke Syriër onder de teruggestuurden een Syrische vluchteling uit Turkije op.

Bron: Belga