Tellen van laatste stemmen begonnen in Oostenrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Oostenrijk is het tellen begonnen van de briefstemmen die uitsluitsel zullen geven over de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Van de 6,4 miljoen kiesgerechtigden hebben er 744.000 per brief gestemd. Verkiezingsdeskundigen voorspellen een uiteindelijke flinterdunne voorsprong voor de door de Groenen ondersteunde kandidaat Alexander Van der Bellen. Zo gaat het politiek onderzoeksinstituut Sora ervan uit dat de 72-jarige met zowat 3.000 stemmen meer wint.

Na telling van de in de stemlokalen afgegeven stembiljetten ligt kandidaat Norbert Hofer van de extreemrechtse FPO voor met 51,9 procent van de stemmen.

De verkiezingsexperten gingen bij hun berekeningen ervan uit dat Van der Bellen 60,8 procent van de briefstemmers op zijn hand krijgt.

Een eventuele zege heeft hij in wezen te danken aan de kiezers in de steden. In Wenen alleen al kreeg hij 61,1 procent van het electoraat in de stembureaus achter zich. In acht van de negen hoofdsteden van de Länder lag de vroegere leider van de Groenen voor op Hofer.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zal het resultaat van de briefstemming tussen 17.00 en 19.00 uur bekend zijn.

bron: Belga