Stad Brussel verbiedt nachtwinkels alcohol te verkopen tijdens Euro 2016

door
Belga
Leestijd 1 min.

Brusselse kleinhandels en buurtwinkels, vaak nachtwinkels, mogen tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal 2016 in Frankrijk geen alcohol verkopen tussen 22 en 7 uur. Het verbod geldt van 10 juni tot en met 10 juli voor de winkels die zich binnen de vooropgestelde perimeter bevinden. Dat is vandaag op de Brusselse gemeenteraad bekendgemaakt. De perimeter omvat de Unesco-zone, alsook de Anspachlaan van het Fontainasplein tot het De Brouckèreplein en de ruimte die zich uitstrekt in de richting van het Sint-Goriksplein en het Sint-Katelijneplein.

Uit cijfers van de politieverslagen van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene blijkt dat 60 procent van de gevallen van openbare dronkenschap zich voordoen tussen 22 uur en 7 uur, terwijl arrestaties hoofdzakelijk plaatsvinden in de zone van het centrum. De grootste groep van de op straat gearresteerde personen omwille van openbare dronkenschap, die in het politiekantoor worden verhoord, verklaren dat ze op straat dronken zijn geworden nadat ze in een nachtwinkel alcohol kochten, meldt de stad Brussel.

"We willen de horeca, de cafés en hun terrassen ondersteunen en de overlast van de nachtwinkels indijken", aldus Mayeur op de Brusselse gemeenteraad.

In de zomer 2014 werd al een gelijkaardig verbod opgelegd tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal. "Er werd toen vastgesteld dat het aantal politie-interventies, die verband hielden met openbare dronkenschap drastisch afnam gedurende de topdagen van het evenement", aldus de stad Brussel.

bron: Belga