Achttiende Vlaamse Renovatiedag focust op belang van een masterplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op zondag 29 mei organiseert de Vlaamse architectenorganisatie NAV voor de achttiende keer de Vlaamse Renovatiedag. Dit jaar benadrukt de organisatie het belang van een masterplan, dat vooraf aan de verbouwing is opgesteld. Een honderdtal renovatieprojecten in Vlaanderen en Brussel opent zondag de deuren. De bezoekers kunnen er terecht voor een woordje uitleg van zowel de bewoners als de architect over hoe zij de renovatie hebben aangepakt, hoe de samenwerking is verlopen en welke technieken er zijn toegepast.

Dit jaar ligt de focus op het zogenaamde masterplan, dat bouwprofessionals opstellen voor de renovatie van start gaat: "We zien dat steeds meer bouwheren renovatieprojecten niet in een keer uitvoeren, maar ze in verschillende fasen opdelen", zegt Hans Wynant van NAV. "Bovendien laat slechts 31 procent van de bouwheren zich voor de aankoop bijstaan door een bouwprofessional. Die twee zaken leiden ertoe dat de kostprijs en de duurtijd van renovaties vaak serieus worden onderschat. Zo komen verbouwers voor onaangename verrassingen te staan".

Wynant benadrukt dat bouwheren een verbouwing op hun eigen ritme mogen uitvoeren, "maar dan op voorwaarde dat er bij het begin van het traject samen met een bouwprofessional een masterplan wordt opgesteld, met daarin het uiteindelijke einddoel en de totale kostprijs", aldus Wynant. "Dan weten verbouwers perfect waar ze aan toe zijn."

De renovatieprojecten zijn zondag te bezoeken tussen 13 en 18 uur. De toegang is gratis, mits voorafgaande registratie op de website www.devlaamserenovatiedag.be, waar ook een overzicht van alle locaties terug te vinden is.

bron: Belga