Coldplay doet inspiratie op bij Belgische kunstenaar

In de nieuwe surrealistische videoclip van Coldplay wordt naar het werk van verschillende kunstenaars gerefereerd. De stijl van onze landgenoten René Magritte en de Brugse kunstenaar Sammy Slabbinck komt ook aan bod; zonder goedkeuring weliswaar. De vraag luidt of er effectief om toestemming moest worden gevraagd.

In zijn nieuwe clip van het nummer ‘Up & Up’ doet Coldplay niet aan bronvermelding. Jammer voor diegenen waarbij de regisseur de mosterd haalde. De video werd immers al 15 miljoen keer bekeken op YouTube. Op een andere site, waar de clip tot nu toe 105.000 werd aangeklikt, is de naam van Slabbinck wel terug te vinden.

“Natuurlijk is het een mooie erkenning, maar wat ben je ermee als niemand weet waar die beelden vandaan komen? Integendeel, ik kreeg nu zelfs een reactie op een van mijn werken alsof ìk het had afgekeken van Coldplay. En dat terwijl dat werk al drie jaar oud is”, vertelt Sammy Slabbinck aan Het Nieuwsblad. De Brugse kunstenaar maakt surrealistische collagekunst op basis van foto’s uit oude magazines.

Slabbinck ging klagen bij de regisseur Vania Heymann. “Hij stelde dat die stijl al langer bestaat en ik er geen alleenrecht op heb, en dat klopt natuurlijk. Anderzijds: impressionisten schilderen allemaal impressionistisch, maar daarom stelen ze elkaars ideeën toch nog niet? Voor collagekunst gelden blijkbaar andere regels.” Volgens de kunstenaar heeft het bovendien weinig zin om tegen Coldplay een rechtszaak aan te spannen.

Foto YouTube