Dodental cycloon Roanu in Bangladesh loopt op tot minstens 24

door
Belga
Leestijd 1 min.

Cycloon Roanu heeft zaterdag aan minstens 24 mensen het leven gekost aan de kusten van Bangladesh. Een half miljoen mensen zag zich genoodzaakt hun huis te verlaten voor de hevige regenval. De cycloon kwam zaterdagmiddag aan land in het zuiden van Bangladesh. Ondertussen is de storm zwakker geworden, maar zijn er nog steeds hevige regenbuien, aldus BBC.

In verschillende dorpen liep het waterpeil op tot anderhalve meter, duizenden dorpelingen zagen zich verplicht om hebben en houden achter te laten en veiligere oorden op te zoeken, zegt Ruhul Amin, verantwoordelijke van het Rode Kruis. Een half miljoen mensen werd opgevangen in 3.500 opvangplaatsen, aldus de minister van Noodgevallen. Verschillende havens zijn gesloten en in heel het land zijn elektriciteitsmasten omgewaaid. De autoriteiten raden vissers aan niet uit te varen tot zondagmiddag, schrijft NBC News.

Minstens 24 mensen kwamen door de cycloon om het leven. Onder de doden bevinden zich een moeder en haar dochter, die omkwamen bij een landverschuiving in het zuidelijke district Chittagong, dat het zwaarste werd getroffen door de storm. Verschillende mensen raakten gewond toen hun huizen beschadigd raakten en door omgevallen bomen en elektriciteitspalen.

De Bengalese overheid liet vrijdagavond weten dat ze in staat is om twee miljoen mensen te evacueren.

Bangladesh wordt regelmatig getroffen door hevige stormen. In 2007 kwamen door cycloon Sidr meer dan 3.000 mensen om het leven, en in 2009 vielen 200 doden door cycloon Aila.

Bron: Belga