Bewakingsagent omgekomen bij rellen tijdens manifestatie tegen Chileense regering

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Chileense havenstad Valparaíso zijn bij protesten tegen president Michelle Bachelet en haar regering, zaterdag een dode gevallen. Dat hebben de autoriteiten gemeld. Het gaat om een bewakingsagent die een historisch gebouw bewaakte waar door de manifestanten brand werd gesticht. De manifestaties vonden plaats naar aanleiding van de jaarlijkse toespraak in het parlement van de presidente, die traditioneel tot protesten leidt.

Bij de protesten van zaterdag werden molotovcocktails gegooid en meerdere gebouwen in de stad, die op 120 kilometer van de hoofdstad Santiago ligt en waar het parlement gevestigd is, gingen in vlammen op. Een 71-jarige bewakingsagent kwam door een van die branden door verstikking om het leven.

De politie zette traangas en waterkanonnen in om de menigte uit elkaar te drijven. Minsten 19 mensen werden opgepakt. De daders van de brand waardoor de agent omkwam, werden niet geïdentificeerd, aldus de politie.

Bachelet verklaarde in haar jaarlijkse "state of the nation"-toespraak dat de regering de strijd wil aangaan tegen de dalende groei van de economie, en had het over de hervorming van het onderwijs en onderwerpen als huiselijk geweld.

De steun voor de sociaaldemocratische presidente is gedaald tot 30 procent. Studenten en middenveldorganisaties eisten tijdens de manifestatie zaterdag meer sociale hervormingen. Bachelet veroordeelde het geweld tijdens de manifestatie streng, en zei dat de daders "de democratie niet respecteren". Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Burgos verklaarde dat "iedereen het recht heeft om te manifesteren, maar dat zij die verantwoordelijk zijn voor deze daden zich zullen moeten verantwoorden".

Chili is sterk afhankelijk van de vrije handel met andere landen. In tegenstelling tot andere Latijns-Amerikaanse landen, is de economie in 2015 nog gegroeid met iets meer dan 2 procent, maar de inwoners hebben kritiek op de ongelijke verdeling van de rijkdommen in het land.

bron: Belga