Waarom tieners soms zo onhandig zijn

De bewegingen van tieners, vooral bij jongens, kunnen soms nog al slungelig of onhandig overkomen. Onderzoek van de Universiteit van Bologna hebben ontdekt dat de groeispurt daar voor iets tussen zit. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Achtentachtig vijftienjarige jongens werden onder de loep genomen voor het onderzoek, negentien onder hen waren na drie maanden minstens drie centimeter groter.

Het onderzoek ontdekte dat adolescenten die drie centimeter of meer groeiden op drie maanden tijd, meer moeite hebben met hun motoriek. "Een plotse verandering in hoogte heeft een invloed op bestaande motorische vaardigheden, zoals wandelen", licht hoofdauteur Maria Cristina toe aan The Idenpendent. "Motorische vaardigheden zijn afgesteld op de afmetingen van het lichaam, dus er is een aanpassingsperiode nodig na een groeispurt. In die periode ziet de pas van de tiener er vreemd uit, maar uiteindelijk passen ze zich opnieuw aan en lopen ze opnieuw vlot", aldus Cristina.

Tieners die geen groeispurt hadden tijdens het onderzoek, hadden veel minder moeite met vlot te wandelen. Vooral wanneer ze tegelijkertijd moesten achterwaarts moesten tellen tijdens de metingen.

Foto Flickr / V. Pustrovit