Koffiekopje uit Auschwitz herbergt 70 jaar lang geheim

Wat kan een klein, roestig koffiekopje ons vertellen over de geschiedenis? Meer dan je denkt. In Auschwitz hebben museummedewerkers juwelen gevonden in een mok met een valse bodem. Die sieraden werden door een gevangene van het concentratiekamp verstopt tijdens de Tweede Wereldoorlog en geven een inkijk in haar gedachten.

“De Duitsers logen tegen de Joden die ze deporteerden voor uitroeiing. Ze vertelden hen dat het ging om een hervestiging om ergens anders te werken”, vertelt museumdirecteur Piotr Cywinski. “De slachtoffers mochten niet veel bagage meenemen. Zo wisten de Duitsers dat ze naast kledij en levensnoodzakelijke dingen ook hun laatste waardevolle bezittingen mee zouden nemen. Het verbergen van die kostbare dingen bewijst dat de slachtoffers zich ervan bewust waren dat ze bij hun deportatie beroofd zouden worden, maar ook dat de Joodse families nog een straaltje hoop hadden dat ze deze dingen nog nodig zouden hebben in hun leven na het concentratiekamp.”

Meer dan 70 jaar lang zaten een ketting en een ring opgerold in een stukje stof verstopt in het kopje onder een valse bodem. Doordat de mok begon te roesten, werd het pakketje zichtbaar.

Het is niet bekend aan wie de juwelen toebehoorden. Uit onderzoek blijkt dat ze gemaakt zijn tussen 1921 en 1931 in Polen. Het kopje bevond zich in een verzameling van 12.000 stuks keukengerei die tentoongesteld staan in het museum.

Foto AFP / B. Siedlik