Vluchtelingencrisis - Griekse rechter vindt Turkije niet veilig voor Syrische asielzoeker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Grieks rechter heeft beslist dat een Syrische asielzoeker niet naar Turkije mag teruggestuurd worden omdat het er niet veilig is, zo bericht de Britse zender BBC. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zet dit vonnis het akkoord dat de Europese Unie met Turkije afsloot op de helling, maar dat wordt bij het Griekse ministerie van Migratie ontkend. Volgens het ministerie velde de rechter enkel een uitspraak in een individueel geval, waarbij de migrant vroeg om zijn zaak op het Griekse vasteland te laten behandelen.

Op dezelfde dag als de gerechtelijke uitspraak, hebben de Griekse autoriteiten nog 51 migranten van de Griekse eilanden Lesbos en Kos terug naar Turkije gestuurd. In het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie is bepaald dat migranten die in Griekenland aankomen en er geen asielaanvraag indienen of wiens aanvraag is verworpen, kunnen teruggestuurd worden naar Turkije. Sinds einde maart zijn op deze manier al zo'n 400 mensen teruggestuurd, aldus de BBC.

Maar vrijdag oordeelde een Griekse rechter dat een Syriër niet mocht teruggestuurd worden. Volgens Amnesty International is dat de enige juiste beslissing. Turkije biedt volgens de mensenrechtenorganisatie immers niet voldoende bescherming aan mensen op de vlucht. "Ze hebben er geen toegang tot de arbeidsmarkt, tot gezondheidszorg of een familieleven. Een heleboel Syriërs keert vanuit Turkije terug naar Syrië waar al vijf jaar een burgeroorlog woedt", aldus woordvoerder Giorgos Kosmopoulos.

In deze individuele zaak deed de Griekse rechter geen uitspraak over het recht op asiel in Griekenland, maar enkel over het recht om de asielaanvraag op het Griekse vasteland te mogen behandelen.

bron: Belga