IS roept op tot aanslagen in Westerse landen tijdens Ramadan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft zaterdag in een audioboodschap zijn aanhangers opgeroepen om aanslagen uit te voeren in Westerse landen in de heilige maand van de Ramadan, die op 6 jui van start gaat. Het gaat om de eerste audioboodschap van IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani die verspreid werd sinds oktober. "Ramadan is de maand van invasie en jihad", aldus al-Adnani. "Maak van deze maand, met de wil van God, een maand van ellende voor de ongelovigen overal ter wereld. Deze oproep is vooral bedoeld voor de soldaten en de aanhangers van het kalifaat van de Islamitische staat in Europa en Amerika"

In het bericht van bijna 32 minuten, die gepost werd op de mediawebsite van IS al-Furqan, roept al-Adnani op geen burgers te sparen in potentiële aanvallen in het Westen, aangezien zij zullen dienen als een vergelding voor de aanvallen van de internationale coalitie tegen IS, die geleid wordt door de Verenigde Staten en die doelwitten van IS aanvalt in Syrië en Irak. "Onthoud dat in de landen van de kruisvaarders bloed geen immuniteit heeft. Hun vliegtuigen, die ons aanvallen, maken geen verschil tussen een gewapende man en een andere man die zichzelf niet kan verdedigen", aldus al-Adnani nog.

Islamitische Staat riep in 2014 het kalifaat uit nadat de groep grote delen van Irak in handen kreeg, en de leider Abu Bakr al-Bagdadi werd uitgeroepen tot kalief, die volgens IS de steun zou moeten krijgen van alle moslims wereldwijd. De afgelopen maanden heeft de terreurgroep in Irak en Syrië echter grote verliezen geleden.

De woordvoerder lijkt in de boodschap daarom ook de moraal van de strijders te willen opkrikken. "Zullen we verslagen zijn als we Mossoel, of Sirte, of Raqqa, of alle steden verliezen en als we moeten terugkeren waar we eerder waren?", vraagt hij. Neen. Want verslagen worden is het verlangen en de wil verliezen om te vechten."

bron: Belga