Jongerenorganisaties starten offensief tegen afschaffing 38 urenweek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een twintigtal jongerenorganisaties, onder meer van vakbonden en oppositiepartijen, trekt ten strijde tegen het wetsvoorstel van minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) om de arbeidsmarkt te hervormen. "Wij zullen geen burn-outgeneratie zijn", klonk het vanmorgen tijdens een actie voor het kabinet-Peeters in Brussel. De jongeren kanten zich tegen de plannen om de 38 urenweek af te schaffen en "op te trekken naar 47,5 uur, of zelfs 50 uur in sommige sectoren". Uurroosters zouden bovendien slechts 24 uur op voorhand meegedeeld moeten worden. Ze vrezen ook levenslang interimwerk, en een verdere stijging van de (jeugd)werkloosheid.

"Als jongeren weigeren we mee te gaan in de logica om mensen meer te laten werken, minder te laten verdienen en zwaar te laten inboeten op levenskwaliteit", stellen ze. Als alternatief stellen ze een collectieve arbeidsduurvermindering voor, naar bijvoorbeeld 32 uur per week: "met meer mensen minder werken om samen beter te leven". Volgens Jeff Jonckers, coördinator van ABVV-Jongeren, zijn buitenlandse projecten in die zin succesvol.

De organisaties eisen de intrekking van het wetsontwerp-Peeters, en roepen andere jongerenorganisaties op zich bij hun oproep aan te sluiten. Het kabinet-Peeters liet weten dat de minister bereid is om met de jongeren over het voorstel te praten.

Bij de twintig organisaties die zich al achter het platform schaarden, zijn onder meer de jongerenafdelingen van de vakbonden ACB, ABVV en ACLVB, Jong Groen en de Jongsocialisten, de jongerenbeweging KAJ en enkele Franstalige studentenorganisaties.

bron: Belga