Eerste vrouwelijke president van Taiwan legt eed af

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tsai Ing-wen, de eerste vrouwelijke president van Taiwan, heeft vrijdag de eed afgelegd. Ze won in januari de presidentsverkiezingen, en gooide zo de machtsbalans op het eiland in de Oost-Chinese Zee volledig om. De Democratische Progressieve Partij (DPP), die de wortels in de onafhankelijkheidsbeweging heeft, van Tsai Ing-wen veroverde voor het eerst een meerderheid in het parlement, nadat de regering acht jaar lang werd geleid door de Nationalistische Partij.

De vorige president Ma Ying-jeou kreeg van DPP in het verleden veel kritiek omdat hij een "China-vriendelijk" beleid voerde en een nauwere band met China ambieerde. Tsai liet al weten dat ze het "Eén China"-principe verwerpt, dat Peking gebruikt als argument om de controle te krijgen over Taiwan.

De Chinese president Xi Jinping verklaarde eerder al dat hij er alles aan zal doen om de formele onafhankelijkheid van Taiwan tegen te gaan.

Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was Taiwan een Japanse kolonie. Na de oorlog werd Taiwan overgedragen aan China, met Peking als regeringszetel. Taiwan wordt door de Chinese autoriteiten beschouwd als een afvallige provincie van de Volksrepubliek China.

bron: Belga