Ook bomen slapen ‘s nachts

Uit lasermetingen blijkt dat bomen 's nachts ‘slapen'. Wetenschappers uit verschillende landen hebben ontdekt dat ze hun takken tot tien centimeter laten doorhangen in het donker.
door
Julie
Leestijd 2 min.

We weten al langer dat bloemen zich 's nachts sluiten en bij zonsopgang weer opengaan, maar dat bomen een slaappatroon hebben, was nog niet bekend. Nu blijkt dat ook zij 's nachts ‘rusten' door hun takken te laten doorhangen.

Infrarood licht

Een team van onderzoekers uit Finland, Hongarije en Oostenrijk heeft met behulp van laserscans voor het eerst de slaapbeweging van volgroeide bomen kunnen meten.  "De beweging van planten houdt verband met de waterbalans in individuele cellen, die wordt bepaald door de beschikbaarheid van licht door fotosynthese", vertelt András Zlinszky van het Hongaarse Centre for Ecological Research. "De veranderingen in de vorm van planten zijn moeilijk vast te leggen omdat de klassieke fotografie nood heeft aan zichtbaar licht, dat die slaapverplaatsing dus verstoort."

Met een laserscanner wordt die invloed beperkt. Het apparaat werkt namelijk met infrarood licht, dat door de bladeren gereflecteerd wordt. Duizenden afzonderlijke puntjes op de plant worden met de techniek maar een fractie van een seconde belicht.

Takken laten rusten

"Onze resultaten tonen aan dat de hele boom ‘s nachts zijn takken laat hangen", vertelt Eetu Puttonen van het Geospatial Research Institute in Finland. Al zijn die veranderingen niet erg groot. "Slechts tien centimeter voor een boom van vijf meter hoog, maar die verplaatsing komt altijd terug en ze is duidelijk meetbaar met onze instrumenten."

Om bijkomstige effecten uit te sluiten werd het experiment met twee verschillende bomen uitgevoerd onder zo rustig mogelijke weersomstandigheden. De takken zakken geleidelijk aan en keren ‘s morgens terug naar hun oorspronkelijke positie. Of ze 'gewekt' worden door de zon of een intern bioritme hebben, is nog niet geweten.

Foto Pixabay