Vaticaankenner Tom Zwaenepoel verzamelt 400 beste citaten van Paus Franciscus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Drie jaar nadat Jorge Mario Bergoglio als Paus Franciscus aan het hoofd van de rooms-katholieke Kerk kwam, verzamelde dr. Tom Zwaenepoel (UGent) 400 van zijn mooiste citaten. Die werden in het bijzijn van aartsbisschop Jozef De Kesel en de Gentse bisschop monseigneur Luc Van Looy voorgesteld in de Oude Abdij van Drongen.

Maarten Van Steenbergen, directeur-uitgever Algemene Non-fictie bij Uitgeverij Lannoo, wijst erop dat een paus nog nooit zo populair was en dat boeken over hem, zowel in binnen- als buitenland, steevast in de top tien belanden. "Hoe komt het toch dat de Paus zo vaak beluisterd wordt, zowel door christenen als door anderen", vroeg hij af.

"Een verklaring voor het goede rapport is ongetwijfeld de nieuwe stijl die hij in Vaticaanstad heeft ingevoerd", zegt Tom Zwaenepoel. "Deze wordt gekenmerkt door eenvoud, nederigheid, zachtmoedigheid en mildheid. Aan het hoofd van de Kerk staat een man die een hekel heeft aan privileges en protocol."

Franciscus is niet de man van de grote woorden, gaat Zwaenepoel verder. "Hij weet de wereld vooral te vertederen met eenvoudige gebaren, krachtige symbolen. Hij beschrijft geen filosofie of ideologie, maar een 'weg'."

Franciscus is ook een man van de directe ontmoeting, hij is ook een "Paus van het volk", aldus nog Zwaenepoel. "Je hoeft geen theologie gestudeerd hebben om te weten wat hij zegt. Zijn teksten zijn geen lange uiteenzettingen, maar concrete verhalen. Ze zijn eenvoudig, duren een zevental minuten en zijn goed gestructureerd, vaak in drie punten."

Dat Franciscus een eenvoudige en menselijke taal hanteert, beaamt ook aartsbisschop Jozef De Kesel. "Als hij spreekt heb je niet de indruk dat het apparaat spreekt, je voelt de mens achter de uitspraken, altijd."

Het 'nachtkastboekje' "Paus Franciscus. Hoe mooi zou het zijn. Zijn mooiste citaten." werd samengesteld door Tom Zwaenepoel en is uitgegeven door Lannoo.

bron: Belga