Rusland zette 9.000 extra soldaten in tijdens Krimcrisis

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens de bezetting van de Krim in 2014 heeft Rusland op korte tijd 9.000 extra soldaten ingezet op het schiereiland. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Europese Unie, Vladimir Chizhov, woensdag gezegd in een interview met de Duitse radio-en televisiezender 'Deutsche Welle'.

De Krim en de havenstad Sebastopol, waar de Russen een belangrijke marinebasis hebben, werden in maart 2014 door Rusland geannexeerd tijdens de volksprotesten in Oekraïne. Er was toen heel wat te doen over de bijkomende Russische manschappen, die ogenschijnlijk zonder duidelijke insignes aanwezig waren op de Krim om er het gebied onder controle te krijgen.

Chizhov noemt die Russische militaire aanwezigheid op de Krim nu legaal. Hij verwees daarvoor naar het verdrag tussen Rusland en Oekraïne, dat van 1997 dateert, en dat Rusland het recht geeft om maximaal 25.000 militairen te stationeren op het schiereiland in de Zwarte Zee. Volgens de ambassadeur waren er in februari 2014, voor de crisis losbrak, 16.000 Russische soldaten aanwezig op de Krim. "De ontbrekende 9.000 manschappen werden tijdens het conflict snel daarheen gevlogen", aldus nog Chizhov.

In maart 2014 stemde zowat 97 procent van de overwegend Russische bevolking van de Krim in een referendum voor de afscheiding van Oekraïne en de aansluiting bij Rusland. Het Westen erkent de uitslag van dat referendum echter niet.

Bron: Belga