Dit speelt er zich af in de hersenpan van iemand die ‘God ziet'

Israëlische wetenschappers hebben hersenscans gemaakt van een man die beweert dat hij met God kan spreken. Daarmee hebben ze een primeur te pakken.
door
Julie
Leestijd 1 min.

De 46-jarige man claimde God te zien tijdens een epilepsiebehandelingen, en dat terwijl hij niet gelovig is. De onderzoekers koppelden de patiënt aan een hersenscanner, zodat ze scans konden maken tijdens het voorval.

“De man lag in bed tijdens de behandeling en bewoog plots niet meer. Nadat hij enkele minuten naar het plafond had gestaard, begon hij uit het niets gebeden te zingen. Later vertelde hij dat hij toen met God sprak”, verklaren de onderzoekers van de Hadassah Hebrew University.

De man lijdt aan temporale epilepsie. Bij die ziekte wordt een aanval veroorzaakt in de rechtse temporale kwab van de hersenen en kunnen er oude herinneringen naar de oppervlakte komen of levendige hallucinaties plaatsvinden. Tijdens de 'openbaring' konden de onderzoekers echter activiteit meten links inde prefrontale cortex. Exact het tegenovergestelde deel in de hersenen waar de hallucinaties bij temporale epilepsie normaal vandaan komen.

Waarom er plots hallucinaties opgewekt werden uit de prefrontale cortex, kan niemand verklaren. “Dat blijft een mysterie”, besluiten de wetenschappers.

Foto Pixabay