Duurste diamant ooit geveild

(FILES) This file photo taken on May 12, 2016 in Geneva during a press preview by Christies's auction house shows the 'Oppenheimer Blue,' a rare fancy vivid blue diamond weighing 14.62 carat. The Oppenheimer Blue, a dazzling blue diamond once owned by mining magnate Philip Oppenheimer, etched a record $50.6 million (45 million euros) at auction in Geneva Wednesday, auction house Christie's said on May 18, 2016. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

De Oppenheimer Blue mag voortaan de duurste geveilde diamant ter wereld genoemd worden. Op een veiling bij Christie’s in Genève ging de diamant, die gezet is in een ring, voor 50,82 miljoen euro onder de hamer.

De blauwe diamant werd gekocht door een onbekende telefonische bieder, die het vorige recordbedrag voor een diamant verbrak. In november vorig jaar werd de Blue Moon verkocht voor 45 miljoen euro.

De rechthoekige edelsteen weegt 14,62 karaat en is geklasseerd in de categorie ‘Fancy vivid blue’, de meest zeldzame kleur onder de blauwe diamanten. De diamant is genoemd naar de Britse diamanthandelaar Philip Oppenheimer (1911-1995), die via het bedrijf De Beers de wereldmarkt van diamanten controleerde. Hij ontdekte de diamant in de Premier-mijn in Zuid-Afrika en deed hem cadeau aan zijn vrouw. «Van alle diamanten die hij in vijftig jaar tot zijn beschikking had, koos hij deze voor zijn vrouw», aldus een woordvoerder van Christie’s.

Bij een andere juwelenveiling in Genève werd woensdag nog 28 miljoen euro neergeteld voor een roze diamant.

Foto AFP / F. Coffrini